Jak często zrywasz się z łózka i w pospiechu zapominasz o
śniadaniu ? Niestety jest to niezdrowy nawyk, który należy szybko zmienić.
Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dostarcza nam
porannej energii , pozwala kontrolować
apetyt i uniknąć wieczornego podjadania.
Śniadanie dające nam energię w pierwszej części dnia
powinniśmy zjeść w ciągu godziny od
momentu pobudki, w innym wypadku grozi nam ospałość, problemy z koncentracją oraz ogólne
zmęczenie. Wbrew pozorom powinien to być
nasz ulubiony posiłek gdyż właśnie rano możemy pozwolić sobie na większą ilość
kalorii. Brak pełnowartościowego posiłku rano nie sprzyja odchudzaniu gdyż
powoduje wilczy apetyt wieczorową porą oraz spowalnia przemianę materii.
Idealne
śniadanie powinno zawierać białka, „zdrowe” tłuszcze oraz węglowodany złożone,
które regulują prawidłowy poziom cukru
we krwi. To właśnie spadek poziomu cukru powoduje senność oraz problemy
z koncentracją. Niestety słodycze nie są dobrym źródłem węglowodanów (zbyt szybko przenikają przez krew podnosząc poziom insuliny), dlatego lepiej zastąpić je np. płatkami owsianymi.
z koncentracją. Niestety słodycze nie są dobrym źródłem węglowodanów (zbyt szybko przenikają przez krew podnosząc poziom insuliny), dlatego lepiej zastąpić je np. płatkami owsianymi.
Płatki owsiane Lestello dają wiele możliwości przygotowania
pełnowartościowych posiłków. Oprócz klasycznych płatków z mlekiem, miodem i
suszonymi owocami można również zrobić smaczne batoniki owsiane z żurawiną i
pestkami słonecznika, które odpowiednio przechowywane przetrwają kilka dni .
Bardzo smaczną propozycją są również placuszki jogurtowo owsiane lub pyszna
granola z jogurtem lub mlekiem, na która przepis zamieszczamy poniżej.
Smacznego !
Granola:
250 g płatków owsianych
150 ml dobrego soku jabłkowego 2 łyżki miodu
110 g słonecznika
50 g sezamu
4 łyżki oleju słonecznikowego
150 ml dobrego soku jabłkowego 2 łyżki miodu
110 g słonecznika
50 g sezamu
4 łyżki oleju słonecznikowego
Zaczynamy od mieszania wszystkich składników na blasze. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni
i pieczemy przez 1 godzinę co jakiś czas mieszając. Studzimy przy otwartym piekarniku a następnie dodajemy rodzynki. Granolę możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez wiele tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz