piątek, 11 kwietnia 2014

Idealne śniadanie z płatkami owsianymi Lestello

Jak często zrywasz się z łózka i w pospiechu zapominasz o śniadaniu ? Niestety jest to niezdrowy nawyk, który należy szybko zmienić. Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dostarcza nam porannej energii , pozwala kontrolować  apetyt i uniknąć wieczornego podjadania.
Śniadanie dające nam energię w pierwszej części dnia powinniśmy  zjeść w ciągu godziny od momentu pobudki, w innym wypadku grozi nam ospałość,  problemy z koncentracją oraz ogólne zmęczenie. Wbrew pozorom  powinien to być nasz ulubiony posiłek gdyż właśnie rano możemy pozwolić sobie na większą ilość kalorii. Brak pełnowartościowego posiłku rano nie sprzyja odchudzaniu gdyż powoduje wilczy apetyt wieczorową porą oraz spowalnia przemianę materii.  
Idealne śniadanie powinno zawierać białka, „zdrowe” tłuszcze oraz węglowodany złożone, które regulują  prawidłowy poziom cukru we krwi. To właśnie spadek poziomu cukru powoduje senność oraz problemy
z koncentracją. Niestety słodycze nie są dobrym  źródłem węglowodanów (zbyt szybko przenikają przez krew podnosząc poziom insuliny),  dlatego lepiej zastąpić je np. płatkami owsianymi.
Płatki owsiane Lestello dają wiele możliwości przygotowania pełnowartościowych posiłków. Oprócz klasycznych płatków z mlekiem, miodem i suszonymi owocami można również zrobić smaczne batoniki owsiane z żurawiną i pestkami słonecznika, które odpowiednio przechowywane przetrwają kilka dni . Bardzo smaczną propozycją są również placuszki jogurtowo owsiane lub pyszna granola z jogurtem lub mlekiem, na która przepis zamieszczamy poniżej. Smacznego !
Granola:
250 g płatków owsianych
150 ml dobrego soku jabłkowego 
2 łyżki miodu
110 g słonecznika
50 g sezamu
4 łyżki oleju słonecznikowego

Zaczynamy od mieszania wszystkich składników na blasze. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni
i pieczemy przez 1 godzinę co jakiś czas mieszając. Studzimy przy otwartym piekarniku a następnie dodajemy rodzynki. Granolę możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez wiele tygodni.


Brak komentarzy: