poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pomysł na czerwoną fasolę Lestello


Fasola najczęściej kojarzy nam się zupą fasolową albo fasolką po bretońsku, które od zawsze gościły na polskich stołach. Roślina ta pochodzi jednak z dalekiej Ameryki Południowej i po dziś dzień jest jednym z głównych składników kuchni meksykańskiej. Fasola jest bogata w skrobię oraz błonnik, który pozwala unormować poziom cholesterolu w organizmie. Ponadto zawiera dużą ilość witaminy B1, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć oraz koncentrację. Potrawy kuchni meksykańskiej charakteryzuje wyrazisty smak oraz aromat osiągnięty poprzez wykorzystanie wielu przypraw oraz warzyw. Słynne na całym świecie dania meksykańskie z czerwoną fasolą to :

- Burrito lub taco de harina – składa się ona z tortilli, farszu mięsnego, ryżu oraz czerwonej fasoli. Najczęściej podaje się je z kwaśną śmietaną i guacamole. Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek" .



- Quesadillas – tortilla kukurydziana z serem, papryką, kurczakiem i czerwoną fasolą. Całość podsmaża się do momentu aż ser się rozpuści a tortilla stanie się chrupiąca. To bardzo proste i szybkie danie posmakuje każdemu miłośnikowi sera. 

- Chili con carne – klasyczne danie z mięsa mielonego, pomidorów, fasoli czerwonej, papryki i chili. Wszystkie składniki są drobno siekane a następnie krótko duszone. Chili con carne najczęściej podawane jest z ryżem lub tortillą.
W Polsce co roku, na przełomie sierpnia i września, w Zakliczynie obchodzone jest Święto Fasoli. Podczas tego święta ustanawiane były rekordy Polski w ilości ugotowanej i spożytej fasolki po zakliczyńsku.

Brak komentarzy: