Kasza manna to dla niektórych niezapomniany smak dzieciństwa dla innych pyszny pomysł na drugie śniadanie. Kasza manna powstaje z najdrobniej zmielonych ziaren pszenicy. Słynie z dużej zawartości jodu oraz witamin z grupy B. Kolejnym jej wielkim atutem jest lekkostrawność. Mogą ją spożywać osoby z wrażliwym układem pokarmowym lub będące na diecie. Zawiera również skrobię, dzięki której jeszcze długi czas po zjedzeniu kaszy nie odczuwamy głodu.
Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę mannę, a szkoda gdyż jest ona nie tylko bardzo smaczna ale i zdrowa. Może być podana na śniadanie, stanowić dodatek do obiadu lub być punktem kulminacyjnym posiłku czyli pysznym deserem.
Polecamy pyszną kaszę mannę ze słodkim akcentem na drugie śniadanie:
Składniki:
ok 8-10 dużych łyżek kaszy manny Lestello
1 szczypta soli
1
łyżka cukru
1 litr mleka
cynamon
konfitura
owoce leśne
Przygotowanie:
Kaszę mannę wymieszać w 1 szklance zimnego mleka. Resztę mleka posłodzić oraz zagotować a następnie dodać kaszę z zimnym mlekiem ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Podawać z cynamonem oraz sokiem wiśniowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz