Ryż biały to nic innego jak przetworzony ryż brązowy. Uzyskujemy go poprzez usunięcie najbardziej zewnętrznej warstwy pozostawiając znajdujące się w środku bielmo będące największą, lecz jednocześnie najmniej wartościową częścią ziarna. Usunięcie zewnętrznej części powoduje zatem, że ziarenko białego ryżu staje się biedniejsze w błonnik, ale nie tylko. Usuwając zewnętrzną warstwę usuwamy część ziarna, która w swoim składzie ma wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń czy magnez. Nie oznacza to jednak, że ziarenko białego ryżu zostaje pozbawione tych składników całkowicie, niemniej jednak ich zawartość zostaje zredukowana.
Wydawać by się mogło, że ryż brązowy ma znacznie więcej zalet, skąd więc popularność ryżu białego?
Ryż biały jest cennym źródłem składników mineralnych, a ponadto posiada inne zalety. Według konsumentów ryż biały jest smaczniejszy, ze względu na to, że jest on słodszy oraz bardziej miękki niż ryż brązowy. Pomimo faktu, iż mają one bardzo zbliżoną wartość kaloryczną, to właśnie ryż biały wybierany jest przy okazji diet mających na celu doprowadzenie do wzrostu masy. Dzieje się tak, ponieważ diety przyczyniające się do wzrostu masy w swoim menu zawierają produkty bogate w węglowodany, zatem na takiej diecie niejednokrotnie spożywa się ilość węglowodanów na granicy możliwości przyswajania. Dlatego właśnie należy szukać produktów, które trawią się w miarę szybko, a jednym z nich jest właśnie ryż biały.
Z kolei ryż brązowy ma zupełnie odwrotne działanie, zatem świetnie sprawdzi się na dietach mających na celu doprowadzenie do redukcji masy (odchudzających). Ma on bowiem w sobie tyle błonnika, że można byłoby rzec, iż jest mu bliżej do kaszy aniżeli zwykłego ryżu. Trawi się on bardzo powoli, zatem nawet spożycie niewielkiej ilości ryżu brązowego zapewni długotrwałe uczucie sytości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz