poniedziałek, 8 września 2014

Piękne grochy, także na talerzu!



Grochy, kropki, kropeczki... liczba fanów groszkowego szaleństwa jest pokaźna i trudno się im dziwić. Groszki wpasowują się w szeroką gamę kolorystyczną, ozdabiają sukienki, bluzki, płaszcze, a nawet krawaty! Ponoć po raz pierwszy pojawiły się w latach 50. i 60., a dziś powracają. Projektanci opierają na nich swoje nowe kolekcje, a konsumentki znajdują je w popularnych sieciówkach.
Wszystkie miłośniczki, a także miłośników grochowych kreacji, zachęcamy do zainspirowania nimi swoje kubki smakowe. Jesteśmy przekonani, że grochy potrafią kusić nie tylko na ciele, ale i na talerzu!
Co więcej, w odpowiednim kulinarnym połączeniu, mogą tworzyć zadziwiające, kolorowe kompozycje. Ta smakowita roślina strączkowa z rodziny bobowatych, może występować w barwie zielonej, żółtej, a także w postaci soczewicy czy ciecierzycy.
Jedną z propozycji podania, najprostszych i smakowicie wyglądających, jest sałatka z ciecierzycą:

Składniki
20 dag piersi z kurczaka
20 dag ciecierzycy Lestello
kilka grzybów mun
marchewka
garść rukoli
strąk papryki
2 łyżki oleju
po garści kiełków soczewicy i fasoli
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ciecierzycę namoczyć, zalać wodą, gotować 1-1,5 godz., odsączyć, kurczaka pokroić na paski, obsmażyć na oleju. Paprykę pozbawić nasion, marchew obrać. Warzywa pokroić w słupki. Grzyby namoczyć, pokroić na kawałki, poddusić na oleju razem z marchewką, i papryką. Do warzyw dodać mięso i ciecierzycę, przesmażyć, przyprawić solą
i pieprzem. Dodać kiełki i rukolę. Wymieszać.

Brak komentarzy: