Grochy, kropki, kropeczki...
liczba fanów groszkowego szaleństwa jest pokaźna i trudno się im dziwić.
Groszki wpasowują się w szeroką gamę kolorystyczną, ozdabiają sukienki, bluzki,
płaszcze, a nawet krawaty! Ponoć po raz pierwszy pojawiły się w latach 50. i
60., a dziś powracają. Projektanci opierają na nich swoje nowe kolekcje, a
konsumentki znajdują je w popularnych sieciówkach.
Wszystkie miłośniczki, a także
miłośników grochowych kreacji, zachęcamy do zainspirowania nimi swoje kubki
smakowe. Jesteśmy przekonani, że grochy potrafią kusić nie tylko na ciele, ale
i na talerzu!
Co więcej, w odpowiednim
kulinarnym połączeniu, mogą tworzyć zadziwiające, kolorowe kompozycje. Ta
smakowita roślina strączkowa z rodziny bobowatych, może występować w barwie
zielonej, żółtej, a także w postaci soczewicy czy ciecierzycy.
Jedną z
propozycji podania, najprostszych i smakowicie wyglądających, jest sałatka z
ciecierzycą: Składniki
20 dag piersi z kurczaka
20 dag ciecierzycy Lestello
kilka grzybów mun
marchewka
garść rukoli
strąk papryki
2 łyżki oleju
po garści kiełków soczewicy i
fasoli
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ciecierzycę namoczyć, zalać wodą,
gotować 1-1,5 godz., odsączyć, kurczaka pokroić na paski, obsmażyć na oleju.
Paprykę pozbawić nasion, marchew obrać. Warzywa pokroić w słupki. Grzyby
namoczyć, pokroić na kawałki, poddusić na oleju razem z marchewką, i papryką.
Do warzyw dodać mięso i ciecierzycę, przesmażyć, przyprawić solą
i pieprzem. Dodać kiełki i rukolę. Wymieszać.
i pieprzem. Dodać kiełki i rukolę. Wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz