Czy znacie danie idealne pasujące
do każdej pory roku? Bogate w witaminy, składniki mineralne, białko? Możliwe do
przyrządzenia na zimno bądź ciepło, syte lub lekkie w zależności od upodobania?
Oczywiście, że znacie. Zupa! To właśnie zupa jest tym drogocennym elementem
w jadłospisie, którego nie może zabraknąć i który może nam służyć niestrudzenie przez cały rok!
w jadłospisie, którego nie może zabraknąć i który może nam służyć niestrudzenie przez cały rok!
Jeżeli przygotowujemy zupę
samodzielnie w domu, nie stosując gotowych, sproszkowanych produktów, to możemy
przyrządzić zdrowe, pyszne danie i być pewni, że dostarczy nam niezbędnych
wartości odżywczych. Zaczynając od podstaw, przygotowuje się wywar. Oczywiście
warzywny będzie bardziej dietetyczny od tego mięsnego. Zimą, gdy surowe warzywa
nie zawsze są dobrej jakości, można użyć tych mrożonych.
Mając wywar decydujemy czy chcemy
spożywać go w czystej postaci czy potraktować jako podstawę do innych, bardziej
treściwych zup. Tutaj otwierają się drzwi do nieograniczonej przestrzeni
możliwości – wszelkie rodzaje warzyw, mięs oraz przypraw umożliwiają
przyrządzenie nieskończenie wielu kompozycji.
Jeżeli ktoś woli sycące dania,
równie dobrze może zrobić gęsty krem, czyli zupę-krem. Opcja ta również
przewiduje wiele połączeń smakowych, dostarczając tę samą wiązankę minerałów
i wartości odżywczych. Zagęszczając taką zupę warto zastanowić się czego chcemy do tego użyć – śmietany czy jogurtu. Różnicę będzie można dostrzec porównując sumę kalorii.
i wartości odżywczych. Zagęszczając taką zupę warto zastanowić się czego chcemy do tego użyć – śmietany czy jogurtu. Różnicę będzie można dostrzec porównując sumę kalorii.
Jeżeli zależy nam na porządnej
dawce witamin można zarówno do jednej, jak i drugiej propozycji, dodać wybrane
produkty Lestello. Kasze, ryże, grochy czy fasolki – wszystkie odpowiednio
dobrane będą nie tylko pysznym dodatkiem, ale też źródłem energii, której
czasami nam brakuje po zjedzeniu dużego posiłku.
Fasola dostarczy żelaza, fosforu,
magnezu i potasu; kasza jaglana lub ryż brązowy – witamin
z grupy B oraz błonnika; ciecierzyca – fosforu, potasu, żelaza, błonnika i cynku.
z grupy B oraz błonnika; ciecierzyca – fosforu, potasu, żelaza, błonnika i cynku.
Powinniśmy szczególnie zadbać o obecność zup w naszej codziennej
diecie. Uregulują pracę jelit, uzupełnią niezbędne płyny w organizmie i
dostarczą witamin, a produkty Lestello sprawią, że nie będą nudne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz