Jesień i zima to doskonały moment na wprowadzenie fasoli do naszego menu. Warto docenić nie tylko jej smak ale również bogactwo wartości odżywczych. Z tych występujących w każdej jej odmianie, najważniejszymi są potas, wapń czy fosfor. Ponadto fasola wzmacnia system odpornościowy oraz zawiera substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych.
Decydując się na potrawy z fasoli warto zastąpić nią mięso, ponieważ zawiera 22 proc. białka. Prześciga ją tylko soja (45 proc.) i groch (25 proc.). Zatem to idealna propozycja dla zwolenników kuchni wegetariańskiej.
Uwzględnienie tej rośliny strączkowej w swojej diecie polecane jest również cukrzykom, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. W okresie wzmożonego wysiłku intelektualnego jej spożywanie poprawi naszą koncentrację oraz pamięć.
Niezmiernie istotna jest także wysoka zawartość witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Fasolka w jadłospisie wzmocni zatem naszą tkankę nerwową, wyciszy i uspokoi nasz organizm.
Fasola Piękny Jaś tyczny świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, mięs bądź kotletów, a także posłuży jako honorowy składnik słynnej fasolki po bretońsku. Z kolei tym, którzy nie dali się uwieść skromnemu, białemu Jasiowi, proponujemy odmianę czerwoną, także dostępną w ofercie Lestello.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz