Jak powstają nasze płatki?
Płatki owsiane błyskawiczne Lestello to produkt otrzymywany z ziarna najwyższej klasy owsa, które poddaje się specjalnej obróbce. Ziarna po oczyszczeniu poddaje się zabiegom hydrotermicznym polegającym na obtłuczeniu i pokrojeniu. Dzięki tej obróbce skraca się ich czas przygotowania do spożycia i pozwala na szersze zastosowanie płatków w kulinariach i nie tylko. Płatki owsiane produkowane są z owsa siewnego.
Wartości odżywcze płatków owsianych
Od dawna wiadomo jest, że owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Istnieją dowody na to, że owies uprawiano w północnej i środkowej Europie już w epoce brązu. Wiadomo też, że owsianka już w średniowieczu była podstawą wyżywienia ludności Europy. Jak podają liczne źródła dla angielskich górników był to posiłek dający siłę i wytrzymałość do ciężkiej pracy. Dziś sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego.
Ze wszystkich płatków, to właśnie owsiane mają najwięcej tłuszczów, są one jednak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych). Dzięki płatkom owsianym dostarczamy do organizmu, żelazo, wapń, błonnik, cynk, oraz selen, które usprawnią przemianę materii.
Płatki owsiane są również źródłem antyoksydantów, a więc chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i pozwalają dłużej zachować zdrowie i młodość.
Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Płatki owsiane zjedzone na śniadanie dostarczają naszemu organizmowi również cennych węglowodanów, a szczególnie przyswajalną skrobię, która dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu jest stopniowo uwalniana, a następnie trawiona w organizmie - pozostawiając uczucie sytości na wiele godzin. Nie od dziś wiadomo też, że owies zawiera substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój.
Naukowo udowodniono, że płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu, który ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka on szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego co sprawia, że powstaje tam lepki opatrunek. Owies, a dzięki niemu płatki owsiane ma też właściwości prebiotyczne i bardzo dobrze wpływają na funkcjonowanie jelita grubego i układu odpornościowego.
Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w płatkach owsianych, chroni przed nowotworami. Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy B, witaminę B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz B1 i kwas pantotenowy, które przeciwdziałają zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Witaminy te również odpowiadają za prawidłowy stan naszej skóry, paznokci i włosów. Ponadto w ich składzie znajdziemy wit. PP i E, a także wiele mikro- makroelementów takich jak magnez, czy selen. Minerały te zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, poprawiają przemianę materii oraz skutecznie zapobiegają objawom przemęczenia i stresu. Płatki owsiane poleca się również w chorobie cukrzycowej. Wpływają bowiem na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi. Spożywanie płatków owsianych jest szczególnie polecane osobom mających problem z układem pokarmowym.
Dzięki zawartości dużej ilości błonnika, zapobiegają niestrawności i przewlekłym zaparciom. Błonnik zawarty w owsie pomaga usuwać szkodliwe produkty przemiany materii oraz nagromadzone toksyny z naszych jelit, które nieraz zalegają w nich przez długie lata, ulegając gniciu.
Udział płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Spożywane jako pierwszy posiłek dnia dają siłę na cały dzień, docenili to sportowcy i kulturyści. Owsianka, której podstawowym składnikiem są płatki owsiane w rankingu najzdrowszych pokarmów świata zajmuje trzecie miejsce tuż za owocami palmy acai i czosnkiem. Płatki owsiane nazywane są często produktem wszech czasów. Płatki owsiane to produkt dla każdego spożywane na śniadanie, czy w formie przekąski między posiłkami to danie bardzo dietetyczne. Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Płatki owsiane dostarczają ludzkiemu organizmowi ogromne ilości składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii. Zbawienny wpływ maja też na uczucie głodu, które po ich spożyciu praktycznie znika. Niezaprzeczalnie płatki owsiane spowalniają opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Pierwszy posiłek jaki powinniśmy zjadać każdego dnia powinien składać się z węglowodanów złożonych, czyli takich, które podnoszą poziom cukru we krwi, ponieważ organizm po całonocnym poście jest niemal całkowicie pozbawiony energii, dlatego tez płatki owsiane które zawierają w sobie węglowodany są jak najbardziej produktem pożądanym w porannej diecie każdego człowieka. Płatki owsiane można łączyć z wieloma innymi produktami spożywczymi, jak orzechy, warzywa czy owoce. Jednak płatki owsiane działają na nas nie tylko od wewnątrz, ale i od zewnątrz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz