Pewnie wiele z Was zastanawia się czasem co można
przyrządzić z fasoli.
Najbardziej popularne dania z tego warzywa
strączkowego to zupa fasolowa, fasolka po bretońsku, a przecież to
warzywo które zawiera w sobie tyle witamin, źródła
energii, ze warto wprowadzić je do swojego jadłospisu na stałe,
nie tylko od czasu do czasu.
Często myślimy, że przygotowywanie dań z fasoli
jest czasochłonne i pracochłonne, ale jeśli dobrze rozplanujemy
sobie pracę z tym warzywem, nie odczujemy ani zmęczenia, ani
wielkiego trudu.
Fasola świetnie nadaje się do robienia pasztetów.
Taki pasztet robi się bardzo prosto i szybko, podobnie jest z
sałatkami fasolowymi, pastami do pieczywa, czy jako przekąska do
podgryzania.
Podstawową czynnością jaką należny wykonać przed
obróbką fasoli jest ugotowanie jej.
Jak to zrobić?
Fasolę należny wypłukać w dużej ilości wody,
przebrać i zalać zimna wodą. Odstawić na noc, a następnego dnia
po prostu ją ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem niewielkiej
ilości soli.
Odcedzić i przyrządzać.
A czy wiecie, że ugotowane ziarna fasoli można
zamrozić i użyć np, do pizzy, sałatki? To doskonała alternatywa
w przypadku niespodziewanych gości, wystarczy taką fasole przelać
ciepłą wodą i gotowe. Można użyć.
A Wy jakie macie
doświadczenia z fasolą?
Piszcie w komentarzach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz