wtorek, 14 maja 2013

Fasola bogactwo smaków i aromatów

Pewnie wiele z Was zastanawia się czasem co można przyrządzić z fasoli.
Najbardziej popularne dania z tego warzywa strączkowego to zupa fasolowa, fasolka po bretońsku, a przecież to warzywo które zawiera w sobie tyle witamin, źródła energii, ze warto wprowadzić je do swojego jadłospisu na stałe, nie tylko od czasu do czasu.
Często myślimy, że przygotowywanie dań z fasoli jest czasochłonne i pracochłonne, ale jeśli dobrze rozplanujemy sobie pracę z tym warzywem, nie odczujemy ani zmęczenia, ani wielkiego trudu.
Fasola świetnie nadaje się do robienia pasztetów. Taki pasztet robi się bardzo prosto i szybko, podobnie jest z sałatkami fasolowymi, pastami do pieczywa, czy jako przekąska do podgryzania.
Podstawową czynnością jaką należny wykonać przed obróbką fasoli jest ugotowanie jej.
Jak to zrobić?
Fasolę należny wypłukać w dużej ilości wody, przebrać i zalać zimna wodą. Odstawić na noc, a następnego dnia po prostu ją ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
Odcedzić i przyrządzać.
A czy wiecie, że ugotowane ziarna fasoli można zamrozić i użyć np, do pizzy, sałatki? To doskonała alternatywa w przypadku niespodziewanych gości, wystarczy taką fasole przelać ciepłą wodą i gotowe. Można użyć.
A Wy jakie macie doświadczenia z fasolą?
Piszcie w komentarzach.


Brak komentarzy: