Zawiera ona liczne substancje odżywcze
jak:
- potas
- fosfor
- cynk
- witamina B9
- witamina B6
- żelazo
- magnez
- błonnik
Zaletą
cieciorki jest skład aminokwasowy zawartego w niej
białka, które przypomina pełnowartościowe białko
pochodzące z mięsa w związku z tym jest niezbędna w diecie
wegetariańskiej, i bardzo często w niej stosowana.
Do czego stosować
ciecierzycę?
W celu spożycia nasion
ciecierzycy, należy ją moczyć poprzez minimum 10 godzin. Następnie
gotować przez godzinę do półtorej godziny. Ciecierzycy nie
należy solić zawczasu, jeśli chcemy, by była osolona należy
dodać soli dopiero pod koniec gotowania.
W przypadku posiadania
szybkowaru gotowanie ciecierzycy zajmuje tylko od 8-10 minut.
Najbardziej popularne
dania przygotowywane z ciecierzycy to:
- hummus
- falafel
- leblebi
- placków chlebopochodne
Kuchnie w których
nasiona ciecierzycy są najpopularniejsze to:
- arabska
- turecka
- indyjska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz