poniedziałek, 25 lutego 2013

Kasza gryczana błyskawiczne gotowanie





Nasza kasza  gryczana prażona jest wyjątkowym produktem, który charakteryzuje się krótkim czasem gotowania (8-10 minut). Efekt ten uzyskaliśmy poddając grykę specjalnemu procesowi prażenia. Proces ten nadaje kaszy piękną brunatno-brązową barwę, oraz wyrazisty i niepowtarzalny smak i aromat.

Swoje wyjątkowe walory smakowe kasza zawdzięcza najwyższej jakości gryce stosowanej jako surowiec. Gryka ta przed prażeniem jest dokładnie oczyszczana, natomiast po uprażeniu ziarna są sortowane i obłuskiwane. Tak wytwarzana kasza cechuje się wysoką wartością odżywczą oraz szybkością przygotowania.
Gryka zawiera od 10 do 16 proc. białka, które jest cenniejsze niż białka innych zbóż, a swoimi właściwościami zbliżone wartością do białek roślin strączkowych. Kasza gryczana bogata jest w lizynę i tryptofan, których organizm ludzki sam nie potrafi wytwarzać. Kasza gryczana od wieków była podstawowym daniem w Europie i Azji. W Polsce pojawiła się za sprawą Tatarów w XIII wieku, jeszcze zanim sprowadzono do nas ziemniaki i ryż, a na południu Polski nadal nazywa się ją niekiedy Tatarką.

Brak komentarzy: