wtorek, 26 lutego 2013

Ciecierzyca coraz częściej spotykana w naszych kuchniach

Od jakiegoś czasu obserwuje się, że ciecierzyca (groch włoski) na stałe wpisuje się w jadłospis Polaków.

 

Zawiera ona liczne substancje odżywcze jak:

  • potas
  • fosfor
  • cynk
  • witamina B9
  • witamina B6
  • żelazo
  • magnez
  • błonnik

Zaletą cieciorki jest skład aminokwasowy zawartego w niej białka, które przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa w związku z tym jest niezbędna w diecie wegetariańskiej, i bardzo często w niej stosowana.

 
Do czego stosować ciecierzycę?


W celu spożycia nasion ciecierzycy, należy ją moczyć poprzez minimum 10 godzin. Następnie gotować przez godzinę do półtorej godziny. Ciecierzycy nie należy solić zawczasu, jeśli chcemy, by była osolona należy dodać soli dopiero pod koniec gotowania.

W przypadku posiadania szybkowaru gotowanie ciecierzycy zajmuje tylko od 8-10 minut.


Najbardziej popularne dania przygotowywane z ciecierzycy to:

  • hummus
  • falafel
  • leblebi
  • placków chlebopochodne

Kuchnie w których nasiona ciecierzycy są najpopularniejsze to:
  • arabska
  • turecka
  • indyjska
Przykładowe przepisy na użycie ciecierzycy:


 



 

Brak komentarzy: