piątek, 8 marca 2013

Kasza jęczmienna - wiesz jak

 
 









Dodając kaszę do zup, pamiętajmy o tym że ziarna zwiększą swoją objętość prawie czterokrotnie.
Pamiętajmy również aby gotować kaszę przez 45 minut, nie należy jednak przedłużyć tego czasu, bo ziarna stracą swą strukturę i zrobią się maziste.


 
 
Sposób przygotowania kaszy jęczmiennej wiejskiej i perłowej Lestello w saszetkach
 
Saszetki wypłukać.
Wrzucić do gotującej się wody. Posolić do smaku.
Gotować na wolnym ogniu 15-20 min. pod przykryciem.
Wyjąć torebkę, odsączyć rozciąć i podać kaszę.



 Sposoby gotowania kaszy jęczmiennej Lestello luzem


1. Kaszę dokładnie opłukać i wsypać do garnka zalewając odpowiednią ilości wody (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Zagotować, kontynuować gotowanie na małym ogniu pod przykryciem aż do całkowitego wchłonięcia wody (około 15-20 minut).
2. Kaszę opłukać i odcedzić. Zagotować wodę (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody) osolić, dodać odrobinę tłuszczu, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu. Gdy woda wsiąknie w kaszę, zamieszkać i odstawić do średnio gorącego piekarnika i wypiekać 15 - 20 minut.
3. Kaszę opłukać i odcedzić. Gotować na parze – przykryty garnek z kaszą wstawić do drugiego garnka z wrzącą wodą – który również przykryć. Wyparowaną w czasie gotowania wodę uzupełnić. Kasza gotowana w ten sposób jest wyjątkowo sypka, nie przypala się i nie wysusza.






 

Brak komentarzy: