Okazuje się, że ryż można
przygotować na wiele sposobów oto niektóre z nich
1. Szklanka ryżu na 1,5 l wrzącej wody,
czas gotowania - 8 min, odcedzenie, przelanie zimną wodą, smażenie
na małym ogniu na łyżeczce posolonego tłuszczu przez 25 min.
2. Szklanka ryżu podsmażonego na
łyżce masła z posiekaną cebulą, następnie gotowanie w posolonym
bulionie (2,5 szkl) na małym ogniu przez 15 min.
3. Szklanka ryżu zrumienionego na patelni na 2 łyżeczkach tłuszczu na 2 szklanki bulionu lub wody z dodatkiem cebuli, goździków, ziarenek pieprzu, soli. Czas gotowania (na małym ogniu) 15-18 minut.
4. Szklanka ryżu na 2 szklanki wrzącej, posolonej wody, czas gotowania - 7 minut. Przez następne 30 min ryż dochodzi w ciepłym piecyku lub "pod poduszką".
5. Szklanka ryżu na 3 l wrzącej,
posolonej wody, czas gotowania 15-17 min, odcedzenie, przelanie zimną
wodą i odparowanie ryżu w rondlu wstawionym do piekarnika lub na
gazie przez 25-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz